środa, 22 lutego 2012

Jogult!

Jogurt :)


Potrzebne nam są:

2-3 łyżki jogurtu naturalnego ze sklepu (przy odrobinie dyscypliny to ostatni jogurt naturalny który musicie kupić w życiu.)

mleko tłuste UHT

Plastikowy pojemnik

Termometr kuchenny, może być nawet podpaszny, byle umyty ;)

Podgrzać w garnuszku lub mikrofali tyle mleka ile chcecie mieć jogurtu lub ile zmieści się w waszym pojemniku. Wsadzić termometr i poczekać aż temperatura spadnie do 36-38*C.

(jeżeli używacie angielskiego mleka w butlach, trzeba je zagotować bo nie jest pasteryzowane!)

Wmieszać jogurt i dobrze rozpuścić w mleku.
Zamknąć pojemnik i odstawić w dość ciepłe miejsce na min 6h.

Utrzymywać temp 36-38*C, więc działa leciutko nagrzany piekarnik, grzejnik w kuchni. Ja wsadzam wiaderko po 0,5l jogurcie do slow cookera nastawionego na "warm". Uchylam pokrywkę i co jakiś czas zaglądam czy nie jest za ciepło.

Po 6-8h wstawić pojemnik do lodówki. Rankiem będzie pełen jogurtu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz